SchoenAdvies

Voeten, onze basis.

We staan er niet elke dag bij stil dat voeten de basis van ons lichaam zijn. Medisch gezien zijn het slechts een paar botjes maar ze moeten wel dagelijks ons gewicht dragen. En dan worden ze soms ook nog in knellende schoenen gestopt. Daarom is het belangrijk dat we onze voeten goed onderhouden en de juiste schoenen dragen.

Veel lichaamsklachten komen voort uit het dragen van verkeerde schoenen. Wist u dat na 15 minuten lopen in een paar nieuwe schoenen zich al een blaar kan ontwikkelen. 

Wanneer passen schoenen?  Schoenen moeten altijd langer zijn dan de voeten. Onze voeten kunnen gedurende één dag een halve tot een hele schoenmaat groter worden – weinig schoenen zijn hierop berekend – waardoor druk en wrijving ontstaat. 

Allereerst omdat de voeten, bij het staan en lopen, doorveren en dus langer worden. Ook wanneer u met de grootste teen de voorkant van de schoen raakt kan dat op termijn problemen op leveren. De breedte van de voeten is ook bepalend voor de wijdte van de schoen. Te breed is niet goed, maar te smal kan ook voor vervorming van de voetbeentjes zorgen. Schoenen die te kort en/of te smal zijn kunnen in de toekomst voor problemen zorgen. Voor volwassenen geldt dat afhankelijk van een platte of holle voet de schoenen 8 tot 10 mm langer moeten zijn wanneer u zit.

  1. Let wel, de duurste of de beste schoenen hebben geen waarde wanneer ze niet goed passen. Minimaal dagelijks wisselen van schoenen helpt  om de eelt beter te verdelen. Ideaal is het zelfs als je elke dag andere schoenen draagt. Koop uw schoenen bij voorkeur ‘s middags, en neem uw zooltjes mee naar de winkel.
  2. De schoenen mogen niet knellen.Schoenen loop je NIET UIT!! Ze zitten goed of niet…
  3. Veters of klittenband geven meer steun aan de voet en voorkomen glijden in de schoen.
  4. Zorg ervoor dat de schoenen altijd langer zijn dan uw belaste voet. Uw schoenen moeten minimaal een hele centimeter langer zijn dan uw grootste teen om goed te kunnen afwikkelen.
  5. De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen, zonder uit hun natuurlijke stand gedrukt te worden.  De voorzijde dient breed en hoog genoeg te zijn en het liefst niet spits zodat de tenen vrij kunnen bewegen.
  6. Koop schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Stiknaden maken het leer minder soepel en kunnen irritaties geven aan de tenen of de wreef.
  7. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de voet staat.
  8. Altijd dragen met een katoenen sok of kousenvoetje.

Het is aan te raden om KINDEREN die nog niet lopen of hiermee net beginnen ruime/soepele schoenen te laten dragen. Op het moment dat ze echt gaan lopen dienen de schoenen aan bepaalde eisen te voldoen. Schoenen voor kinderen moeten zorgvuldig worden gepast. Niet alleen de lengte, maar ook de breedte is belangrijk bij voeten in de groei. Daarom worden deze beiden bij het passen gecontroleerd. Omdat kinderen een veel hogere pijngrens hebben, klagen ze maar zelden over te kleine schoenen.
In de kinderleeftijd zijn de beenderen nog gemakkelijk vervormbaar, zodat schade kan ontstaan die niet meer te herstellen is.

Een voetbed en de hielversteviging zorgen er mede voor dat de voet niet naar voren glijdt zodat er voldoende ruimte voor de tenen blijft

Rieker Rieker produceert lichtgewicht schoenen voor dames èn heren. Zij zijn het merk die schoenen maken die vrijwel altijd lekker zitten; instappers, veterschoenen en sandalen. Ruimte voorin bij de tenen en vederlicht van gewicht.
Durea Nobach schoenen en podologie, door Durea erkend als grote dealer, heeft een ruim assortiment van Durea schoenen in haar collectie. Sandalen (zomer), Laarzen en Boots (winter), instappers, veter schoenen. In verschillende wijdte maten.
Finn Comfort Het comfort schoenen merk met licht gewicht zolen en perfecte voetbedden. Iets wat u gewoon moet ervaren.(zie de pagina Finn Comfort)
Waldlaufer Soepel, licht geschikt voor losse inleg zolen net als Durea en Finn- comfort. In een gunstig prijssegment.
Footnotes Modisch voetcomfort in wijdte maten zeer geschikt voor losse inlegzolen.
Wolky Perfecte afwikkeling medisch zeer diverse collectie.
Timberland Life style voor dames en heren, stoere bij de tijdse schoenen.

 

Share